Zaloguj się do forum, aby móc korzystać ze wszystkich jego funkcji!

[450] 450 Korekta, remap, zmiana, tuning, soft i oprogramowanie

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryby wyświetlania wątku
[450] 450 Korekta, remap, zmiana, tuning, soft i oprogramowanie
 Mrozu 
Tylko takim sposobem jak podnosisz doładowanie względem fabrycznego nie robiąc korekty paliwowej można uszkodzić silnik
 Odpowiedz
 brat_hanki 
Nie w dizlu, jest odwrotnie jak w benzynie, więcej powietrza temperatura spalania w dół. Mniej bezpieczna jest korekta softu bez podniesienia ciśnienia - jak zacznie lecieć koks z rury to wtedy jest źle (odwrotnie jak w benzynie).
 Odpowiedz
 Mrozu 
Pewnie, po co jechac robić soft skoro kolega pokręcił śrubką i auto lepiej jedzie. A później płacz ze się silnik wysypał
 Odpowiedz
 brat_hanki 
Nie denerwuj się i podaj proszę jakieś konkrety dlaczego wg Ciebie silnik się wysypie.

Moc się bierze z efektywnie spalonego paliwa, pompując więcej powietrza - mocy nie przybędzie (chyba, ze był nadmiar paliwa), oczywiście mowa o dizlu, gdzie moc reguluje się dawką paliwa, a nie ilością gotowej mieszanki (w odpowiednich proporcjach) jak w benzynie.
Sam komputer (soft) w smarcie CDI (450) nie ma możliwości wpłynąć na ciśnienie doładowania, bo regulacja ciśnienia, a raczej ograniczenie maksymalnego, jest ustawione fabrycznie przez to przy jakim ciśnieniu otwiera się WG. Natomiast samym softem możesz podlać silnik tak, że paliwo zamiast się efektywnie spalać będzie z powodu niedoboru tlenu się koksować i wtedy temperatura spalania w dizlu wzrasta i to jest niebezpieczne, my na to brzydko mówiliśmy 'sranie koksem', w odróżnieniu od 'górskiego powietrza' kiedy tlenu jest nadmiar.

Powiedziałbym, że aby modyfikacja miała sens i przyniosła efekt należałoby zrobić i jedno i drugie. Kolega pytał jak podnieść ciśnienie to mu powiedziałem, czy może w obawie przed tym, że coś popsuje nie powinienem?

pozdrawiam
 Odpowiedz
 shagger 
Koledzy ale moj smart jest po remapie(jechalem nim 160 kmh ale to nie byl max) wiec paliwko napewno jest podniesione i o to sie nie spierajcie.Kiedys poprostu mial stale 1.65 bar doladowania.Nie wiedzialbym ze nawet tak sie dzieje gdybym nie zalozyl zegara doladowania.Nie wiem jakie cisnienie jest fabryczne ale sadze ze 0.9 bar.Gdy takie mam smart jest mul i dymi(nadmiar paliwa)Mysle ze problem jest w wastegate.Chcialbym by otwieralo sie przy 1.45 bar wtedy komp nie wchodzilby w tryb awaryjny ale jak sie okazuje sztanga tego nie wyreguluje.Wastegate zaczyna sie otwierac przy 1.1 bar.Smart jedzie wtedy bdosc fajnie i mniej dymi.Gdy zdjalem wezyk z wastegate i jechalem obserwujac wskaznik doladowania by nie przekroczyc 1.45 bar smart jedzie naprawde super ale trudno jest jechac ciagle gapiac sie we wskaznik i pilnowac cisnienia doladowania.Sadze ze w chwili obecnj z podlaczonym wastegate cisnienie jeden raz jest w stanie skoczyc do 1.45 bar( w piku czy jak to sie mowi) Po czym wastegate upuszcza namiar.Kolejne biegi to juz jest tylko do 1.1 bar.Nie wiem czy wastegate uszkodzone.Wrazenie takie jakby sprezyna byla za slaba i otwieralo sie juz przy 1.1.Kolega wyzej ma racje.Sztanga tego nie wyreguluje.Byc moze trzeba by zmienic wastegate na inne z cisnieniem 1.45 bar.
 Odpowiedz
 brat_hanki 
Czyli super, proponuję, abyś spróbował moda z zaworkiem akwarystycznym na części wydasz kilka pln w sklepie z rybkami (ale takim zwykłym bo w centrach handlowych to potrafią wołać 25pln za trójnik) jak będzie OK, to możesz zrobić PRO i zainwestować w dedykowany zawór MBC koszt pewnie w okolicach 100pln i ustawić i śmigać. Pamiętam też, że były elektroniczne zawory ze sterownikiem do podnoszenia ciśnienia doładowania, teoretycznie dawały większe możliwości, ale tym się nigdy nie bawiłem.
Samego westgate'a będzie problem wymienić bo on jest integralną częścią turbosprężarki.
 Odpowiedz
 Bocian 
Się podepnę i zapytam. 450 0.6 benzynka 2002 r świeżo po remoncie silnika. Mocy mi się zachciało więc zapytam:
Z kim rozmawiać w Warszawie i okolicach w zakresie ewentualnego remapu silniczka a może i coś ze skrzynią biegów wy się dało zrobićHammer co by choć troszkę szybciej biegi wybierała.
 Odpowiedz
 trawnik 
Czy ktoś w Warszawie lub okolicach może zmienić mapkę CDI 450 ? 2003r gniazdo w bezpiecznik ach
620 km na zbiorniku ! 
 Odpowiedz
 krzyss 
Mam goscia w Zielonce pod Warszawa z hamownia pisany program ok 600.-
Do diesla, benzyny bym starej nie chipowal..
 Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  tuning 700 61km w krakowie ponurypredator 12 507 17.10.2017, 19:10
Ostatni post: ŁYSY13
  [450] Remap silnika CDI - zmiana oprogramowania Guest 231 42.989 10.06.2017, 00:47
Ostatni post: shagger
  [450] Tuning silnika CDi filiproll 27 3.349 22.12.2016, 19:28
Ostatni post: ŁYSY13
  Remap 600 Krzycho2 10 2.125 11.08.2016, 21:12
Ostatni post: Sakuu
Exclamation [450] Ktoś chętny na remap 450 cdi 2006 rok? kuri3 1 1.273 14.09.2015, 21:28
Ostatni post: filiproll
  Nudne nawiewy zmiana marcinmobil 13 2.314 13.03.2015, 01:22
Ostatni post: majorka
  [450] Zmiana głośników Sides 5 1.616 18.12.2014, 22:00
Ostatni post: Marcin3107
  [450] gdzie zrobie remap 0.6t 2002 w mazowieckim whitew124 2 912 06.11.2014, 22:23
Ostatni post: spysiu92
  Zmiana koloru marcinmobil 34 6.034 18.08.2014, 06:06
Ostatni post: sancruz3
  Zmiana tapicerki monikabox 2 1.251 23.06.2014, 21:58
Ostatni post: monikabox



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości



Menu