Zaloguj się do forum, aby móc korzystać ze wszystkich jego funkcji!

450 - nie odpala,rozrusznik nie kręci, akumulator dobry, bendix

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryby wyświetlania wątku
450 - nie odpala,rozrusznik nie kręci, akumulator dobry, bendix
#1
 miksell 
Witam.

W moim smarcie zaczął wieszać się bendix. Co prawda dzieje się to dość rzadko, ale czasem niepewność zapalenia mnie przeraża Wink
Gadałem z moim mechanikiem i po odkręceniu rozrusznika powiedział mi, że bendix jest zamontowany w obudowie skrzyni biegów i ze to za duża robota, pozatym nie wie jak to zabrać i musi popytać. Kazał mi jeździć autem do momentu większej roboty np: wymiana sprzęgła.
Mnie to zastanowiło. Lubie mieć auto sprawne w 100%, a tu taki zonk. Czy ktoś przerabiał wymianę bendikxa, jak to zrobić? Co począć w tej sytuacji Wink
:-? Laughing
 Odpowiedz
#2
 miksell 
Rozmawiałem z Allem i okazało się, ze kolesie wyjęli mi silnik zmieniający biegi zamiast rozrusznika Sad Na szczęście zamontowali go tak jak powinien i auto zmienia normalnie biegiWink
Jak widać nasze smartochody są wyjątkowo nietypowe i nawet spece mają problem żeby znaleźć rozrusznik i bendiks Wink
 Odpowiedz
#3
 miksell 
Witam.

jak wiadomo wybieram się do mechanika na naprawę bendiksa. Jednak by nie dać wcisnąć sobie kitu miło by było wiedzieć gdzie jest rozrusznik na zdjęciu silnika. Wink

Z tego co mówił All to po prawej stronie przed listwą wtryskową...

Ma ktoś pomysł?

[img=http://img148.imageshack.us/img148/3677/silnikdd9.th.jpg]
 Odpowiedz
#4
 kamill 
hej .rozrusznik jest pod przewodami klimy taka biala puszka ....trzeba opuscic silnik by sie dostac ....powiem ,ze jest lipa z tym
 Odpowiedz
#5
 miksell 
A co trzeba jeszcze zdemontować?
Smile
 Odpowiedz
#6
 kamill 
bede wiedzial w sobote jak go rozbiore Smile
 Odpowiedz
#7
 miksell 
Sam opuszczałeś silnik? Dużo jest z tym roboty?
Ja planuje jechać z tym do mechanika (piatek).
Przy okazji pewnie jeszcze wymienię paski Wink

pozdrawiam...
 Odpowiedz
#8
 kamill 
padła mi cewka w rozruszniku, kuzwa jest sobota i nigdzie nie kupie ;/
 Odpowiedz
#9
 sebekz 
Witam,

Mam potężny problem. Smart zaszwankował (znowu) i jak go nie odpalę do poniedziałku, to będzie mnóstwo kłopotów. Dosłownie.

Zaczęło się wczoraj. Rano 15 minutowa podróż z dzieckiem do przedszkola, kolejny kwadrans w środku i wracamy do domu. A tutaj niespodzianka... rozrusznik jakby zakręcił silnikiem i przestał. Po czym zero reakcji na kręcenie stacyjką.

P0 10 minutach rozpaczliwego zamykania/otwierania centralnego zamka, mieszania biegami itp auto nagle odpaliło. Tak ot, po prostu.

Dojechałem do domu bez niespodzianek, zgasiłem silnik, zapaliłem - zero problemów z zapaleniem.

Nic to, pomyślałem... coś tam się przyblokowało pewnie w jakiejś pozycji, paproch, cobądź - było, minęło.

Niestety, dzisiaj auto już nie odpaliło. Próbuję od godziny. Podpięcie kablami do innego auta nie pomogło, czyli najprawdopodobniej to nie akumulator. Efekt wizualny i dźwiękowy jest taki, jak na filmiku (to nie mój, ktoś inny miał podobny problem):

http://www.youtube.com/watch?v=9W1VTLGfJF8

1) Kluczyk przekręcony na 1. Parę sekund buczącego dźwięku z okolic silnika (pompa? co to?). Świeci się hamulec ręczny, ładowanie, silnik, olej, grzanie silnika (CDI).
2) Hamulec w podłogę i kluczyk na start. Słychać przekaźnik pod kierownicą. Zero reakcji po stronie silnika.

Pomocy!
 Odpowiedz
#10
 ŁYSY13 
Kolego diagnoza i wyjdzie .Czujnik połorzenia wału nato stawiam
ŁYSY13    451. Cabrio  Vmx 200 km emeryt  SAMOTNY WILK
                  
 Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Nie odpalająca 600-tka Rafał Żakowiecki 15 1.117 11.10.2018, 08:30
Ostatni post: zibi smark
  Nie odpala + pozioma kreska na wyświeltaczu 13 7.288 10.09.2018, 19:53
Ostatni post: LAZY.
Sad Zgasł podczas jazdy, nie kręci. Karliq 12 386 02.09.2018, 21:19
Ostatni post: proxa
  450 po zgaszeniu nie odpala bartek1983 14 407 08.08.2018, 23:25
Ostatni post: obwd-crash
  Smarcina raz odpala raz nie- kręci rozrusznik ale nie zapala ewelka-brukselka 18 4.418 31.03.2018, 12:58
Ostatni post: ewell
Bug Smart po 2km i postoju 5min nie pali po kilku minutach odpala i wszystko ok MC01 1999 JacekDe 5 487 10.03.2018, 13:31
Ostatni post: JacekDe
  zimny ciężko kręci CDI piotrasta 23 1.232 27.02.2018, 13:14
Ostatni post: psuwacz
  450 600cc nie pracuje na jeden cylinder i dymi slavek91 18 1.491 21.01.2018, 19:57
Ostatni post: Tomasz17
  cdi 450 rozrusznik 2000r IRIAD 0 207 02.12.2017, 10:08
Ostatni post: IRIAD
  smart CDI odpala ale szarpie i po chwili gaśnie rickymr 10 999 11.10.2017, 19:36
Ostatni post: Mentos



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości



Menu