Zaloguj się do forum, aby móc korzystać ze wszystkich jego funkcji!

450 - Wskaźnik, czujnik temperatury zewnętrznej, znikanie, aktywacja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryby wyświetlania wątku
450 - Wskaźnik, czujnik temperatury zewnętrznej, znikanie, aktywacja
#1
 snoopy23 
Witam, posiadam Smarta F2 2001r, 800 cdi, przebieg 174 tyś. Zauważyłem że ma on zamontowany czujnik od temperatury w przednim zderzaku, który nic nie pokazuje, przełączałem funkcje na obudowie licznika i pokazuje ona tylko funkcję kilometrów dziennych i całkowity przebieg i nic więcej. Proszę o radę. A druga sprawa czy warto zmienić oprogramowanie w smarcie na 55 Km i 150 Nm??Ktoś to ma i czy może coś o tym napisać jak mu się jeździ i czy widzi jakieś zmiany w użytkowaniu silnika??Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz.
 Odpowiedz
#2
 PKO 
z czujnikiem moze byc roznie ,moze byc nie podlaczony uszkodzony itd a co do podniesienia mocy to poszukaj na forum 8-)
 Odpowiedz
#3
 Gość 
Przypuszczam, że masz uszkodzony jeden z przewodów od czujnika...
Jeśli chodzi o podniesienie mocy to efekt jest mozno zauważalny... jeśli chodzi o silnik to są różne softy - lepsze i gorsze... Te lepsze powodują większe zużycie silnika ale dużo wolniej niż te gorsze ale nie pytaj mnie, które są lepsze a które są gorsze... Trzeba wgrywać, testować, obserwowć...
 Odpowiedz
#4
 Fireman 
Czujnik temperatury zewnętrznej w Smartach z roczników do 2002 był montowany lecz nie w każdym przypadku aktywowany, należy to zrobić na kompie serwisowym, co do podniesienia mocy to warto. Program jaki wybierzesz jest kwestią wrażliwości ucha, oczekiwań (choć i tak ferrari to nie będzie), i zasobności kieszeni.
Co się spali to nie zgnije!!!
 Odpowiedz
#5
 snoopy23 
Wielkie dzieki za rady. Rozumiem że do aktywowania czujnika raczej tylko komputer serwisowy do smarta. Bo mam również program do diagnostyki CDIF/2, w aktualizacji która teraz dostałem jest cała diagnostyka silnika i innych podzespołów właśnie silnika cdi.Nie wiem czy dam rade aktywować to tym programem może VAG-COM. Poszukaj jeszcze tego uszkodzonego przewodu. Jest on podpięty bezpośrednio do licznika czy idzie może gdzieś indziej? Zastanawiam się nad programem do podniesienia mocy od Ala-capone. Podobno ma fajny program. Ludzie sobie chwalą. Pozdrawiam. Jak coś przetestuje to dam znać jak jeździ Smart na jakim programie.
 Odpowiedz
#6
 Gość 
Jesli masz klimę to powinien tobie pokazywac temp (zakładając że układ jest sprawny)-jesli jej nie masz to komputerem serwisowym mozna właczyć by pokazywało temp i gwiazdke gdy temp spadnie ale kosztem braku cyfrowego wskazania rezerwy..niestety.wybierajSmile
 Odpowiedz
#7
 Gość 
Mam ten sam program co Fireman, właśnie od Alla - przejechałam nanim ok. 6 tys. km i jak dotychczas jestem bardzo zadowolona. Wcześniej miałam toczydełko :-? a teraz mam samochód 8-) .
 Odpowiedz
#8
 snoopy23 
Trochę lipa z tym wyświetlaniem że to albo to ale zobaczę. Ala czyli czujesz różnice po wgraniu programu i lepiej smart przyspiesza i jeździ??A jak zużycie paliwa? Wzrosło jakoś znacząco?Zastanawiam się tez czy nie sprzedać Smarta i nie kupić Smarta Cabrio tylko że z ofert które na razie widziałem są same benzyny a ja raczej bym wolał diesla.Jakoś nie mam przekonania do tego silnika a te co widziałem miały już przebieg pomiędzy 86 a 120tyś km. Dam znać jak sprawy się potoczą. Piszcie, jeździjcie i bawcie się swoimi Smartami. Pozdrawiam
 Odpowiedz
#9
 Gość 
Swoją jazdę określam jako miejsko-podmiejską, czyli Wołomin i okolice, Warszawa i okolice oraz odcinek Wołomin-Warszawa. Jeżdżę dynamicznie, choć nie brawurowo. Smart pali ok. 4,5 l/100 km (+- 0,2). Na poprzednim programie jeździłam krótko - już przed zakupem byłam zdecydowana na zmianę. Wcześniej palił chyba bliżej 4 l, choć dokładnie nie pamiętam.
 Odpowiedz
#10
 snoopy23 
Witam, ponownie. Byłem dzisiaj na komputerze i okazuje się że czujnik temperatury na pewno jest sprawny, po podłączeniu do programu diagnostycznego odczytał z niego temperaturę jaka była w warsztacie. Wnioskuję ze przewody są całe i czujnik jest sprawny. Kwestia teraz czy trzeba go aktywować aby wyświetlacz go pokazywał, czy jakiś przewód nie jest podłączony do licznika, aby mógł go wyświetlać?Sprawdzałem kostki w liczniku wszystko jest całe. Pozdrawiam
 Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Czujnik kąta skrętu - kalibracja Bosiek 4 488 05.06.2017, 15:01
Ostatni post: Bosiek
  Suwak regulacji temperatury Smart Fortwo 450 muniek34 6 1.482 01.03.2017, 10:00
Ostatni post: MariuszB
  450 - Oryginalny zegar i obrotomierz - montaż i aktywacja 132 32.627 20.05.2015, 21:13
Ostatni post: Kamilo
  [450] Czujnik stopu / Zapalająca się kontrolka ABS 31 7.657 21.02.2013, 07:46
Ostatni post: Redoctober
  Wskażnik paliwa, obrotomierz wariują. 6 2.980 19.02.2011, 15:50
Ostatni post: Guest
  Wskaźnik Boost Szupryk 10 3.529 08.03.2008, 14:27
Ostatni post: kamill



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości



Menu