Zaloguj się do forum, aby móc korzystać ze wszystkich jego funkcji!

[451] Problem z klimatyzacją

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryby wyświetlania wątku
[451] Problem z klimatyzacją
#11
 Redoctober 
Sprawdzić trzeba szczelnośc układu i ilość czynnika w dobrym zakładzie od klimy nie w takim co mają kombajny do nbijania klimy ale w takim co zważy ilość czynnika i oleju to tak z doświadczenia z 451 i 454 piszę.
Jacek
 Odpowiedz
#12
 pioter 
Panel sterowania u mnie na bank był uwalony, po wymianie przynajmniej dmucha chłodnym teraz sprawdzenie czynnika i może klima wystartuje Smile mam nadzieje ze kompresor sprawny


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Odpowiedz
#13
 Lolek 
Kompresory od smarta są niezniszczalne, natomiast jak w każdej klimie jest czujnik ciśnienia wstępnego, i jeśli takowego brak to klima nie ruszy. Zwykle trzeba wymienić skraplacz, zwany chłodniczką, i napełnić. Ten skraplacz nie był zaprojektowany do pracy w warunkach zasolonej jezdni i to go niszczy. Nie ma co go próbować naprawiać, tylko wymiana na nowy.
 Odpowiedz
#14
 pioter 
Błędy klimy można sprawdzić jakimś prostym (tanim) interfejsem czy tylko SD ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Odpowiedz
#15
 Wollenberg 
Witam przerabiałem to właśnie teraz raz działa raz nie - nabiłem klimę wymieniłem filtr i dalej problem ale ponieważ był temat kable ??!!! Pomyślałem że warto sprawdzić czujnik wewnętrzny o którym piszecie i dodaliście foto - jest on w takim miejscu iż łatwo może pasażer uszkodzić go ,,wyciągając nogi " ??jak by to nie zabrzmiało ??
Okazało się iż faktycznie kostka jest uszkodzona i przewody z jej górną częścią się oddzieliły od czujnika jak je ruszyłem wcześnie również sugerując się wpisem sprawdzałem konsolę - co ważne !!! Na oko wyglądało wszystko ok po ruszeniu kostka się rozpadła ,zaczołem kombinować co i jak lutować czy szukać czujnika z kostką ?? W necie taki czujnik można kupić już za 50 +- zeta ale co z kostką ???!!! ruszyłem rodzinkę w Niemczech by mi taki komplet znaleźli ale z wtykiem i paroma centymetrami kabli żeby połączyć bez kombinowania bo na foto u góry jest Bialy a na dole niebieski ? A u mnie u góry brąz a dół niebieski ( podejrzewam iż bez różnicy ważne by czujnik zamknoł obwód ) ja dałem brąz góra niebieski dół i teraz najważniejsze pogrzebali poszukałem i okazało się iż dokładnie ten sam czujnik występuje w mercu c klasa w230 pojechałem do salonu i okazało się iż u nich kostka jest elementem oddzielnym !! ??? ( czujnik bez kostki 284 +- zeta ?I bez kostki ) w sobotę zamówiłem trzy szt dziś odebrałem i teraz najlepsze !!! Koszt 21.30 zeta szczęście że nie ciołem kabli wykorzystałem piny fabryczne w kablach podłączyłem i hulaaa Klima że hejjj Pozdrawiam Andrzej
 Odpowiedz
#16
 zbijar 
Witam,
mam dziwną pracę klimy. Jak zapalę auto, włączę klimę, to słychać jak kompresor się włącza, po obrotach też. Ruszam i jadę, klima chodzi poprawnie. Po jeździe ok. 30 minut czuć, że przestaje dmuchać zimnym. Wyłączanie i włączanie przycisku klimy nic nie daje, czasem za jakiś czas znowu czuć, że dmucha zimnym. Jak wyłączę silnik i auto postoi troszkę dłużej, to po ponownym zapaleniu auta klima znowu chłodzi i tak w kółko. W tym roku był robiony serwis klimy. Co może być przyczyną takiej dziwnej pracy, może ktoś z Was miał podobnie ?
Pozdrawiam.
 Odpowiedz
#17
 obwd-crash 
Nie wiem czy w Smarcie, ale w większości aut jest czujnik przeciwzamrożeniowy w nawiewie. 
Jeżeli taki jest w Smarcie, to może sprawdź go, ale jak to zrobić to sam nie wiem, słyszałem tylko o tym czujniku.
Smart Fortwo 450 cdi 2000 rok, było 41KM jest 59KM
[Obrazek: icon1.png]
Mam go od 10-2011 i przebiegu 150 000 km, obecny przebieg ponad 359 000 km !!!!  Evil or very mad 
 Odpowiedz
#18
 zbijar 
Usterka usunięta. Problem był z wtyczką do kompresora. Wtyczka wymieniona i po problemie
 Odpowiedz
#19
 Wojt9999 
Witam, posiadam smarta Ft 450 cdi i moze ktos podesłać zdjecie lub wytlumaczyc mi gdzie jest wtyczka kompresora od klimatyzacji?
Bo mam problem ze sprzęgłem elektromagnetycznym. Reka moge obracać wałem kompresora ale jak odpalę silnik to pasek sie kręci ale ta środkowa czesc stoi w miejscu.
Klima oczywiscie nabita i szczelna bo mam urządzenie do badania ciśnienia.
 Odpowiedz
#20
 Pulscar 
I jak tam ogarnołeś problem ze sprzęgłem kompresora klimy?
 Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości



Menu