Zaloguj się do forum, aby móc korzystać ze wszystkich jego funkcji!

Ciekawy problem, działa tylko 1 i "R"

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryby wyświetlania wątku
Ciekawy problem, działa tylko 1 i "R"
#1
 mis_michal@go2.pl 
Witam,
Pojawił sie w moim Smarcie problem ktorego nie mogłem znaleźć w internecie, a mianowicie działaja tylko biegi 1, "N" oraz "R". Dzieje sie tak zarówno w wersji automat jak i przy reczcnym przełączaniu biegow.
Nie wystepują inne błędy, Smart w wersji CDI, 450. 
Aktuator wygląda że działa poprawnie, łapa sprzegła dobra. 
Zastanawiam co moze byc przyczyną. 

Z gory dzieki za pomoc.
 Odpowiedz
#2
 Lolek 
Czujnik biegu, taki duży ,około 4 cm średnicy. Nad aktuatorem.
 Odpowiedz
#3
 Smarkacz 
Przykleję się do tego tematu, gdyż mam podobny problem.

Nie włącza się tryb AUTOMAT, dopiero gdy przełączę na bieg nr 1 to da się przełączyć na AUTOMAT
Nawet nie wiem, czy działa jakikolwiek inny bieg niż JEDYNKA, gdyż nie załącza się wsteczny (pokazuje ZERO) i nie mogę wyjechać z działki... [Obrazek: smile.gif]
Stało sie to bez żadnego powodu, po prostu rano wstałem i już nie działało.

Tryb AUTOMAT jest mało ważny, ale nie załącza się wsteczny i nie mogę wyjechać, anie sprawdzić, czy jakikolwiek bieg powyżej JEDYNKI działa.


(Dodam, że ten samochód żyje własnym życiem, niezależnym ode mnie. Ostatnio przez rok nie zamykały się drzwi, tylko się wciąż otwierały zamki przy przyciśnięciu pilota. Sprawdziłem dosłownie wszystko, nikt na forum nic nie wiedział, aż po roku jakby nigdy nic wszystko wróciło do normy i już rok działa bez problemów.)
 Odpowiedz
#4
 raffa 
Czujnik stopu? Bo domyślam się, że pamiętasz, że trzeba nacisnąć hamulec, żeby włączył się wsteczny Wink
 Odpowiedz
#5
 Smarkacz 
(05.11.2020, 17:21)raffa napisał(a): Czujnik stopu? Bo domyślam się, że pamiętasz, że trzeba nacisnąć hamulec, żeby włączył się wsteczny Wink

Czujnika stopu nie sprawdzałem, rano sprawdzę. Dzięki.
 Odpowiedz
#6
 Smarkacz 
(05.11.2020, 17:21)raffa napisał(a): Czujnik stopu? Bo domyślam się, że pamiętasz, że trzeba nacisnąć hamulec, żeby włączył się wsteczny Wink

No, no kolego,  WIELKI SZACUN![Obrazek: pint.gif]



Już wiem, że straciłem światła stopu, więc Twoja teoria powoli zamienia się w fakt naukowy. 
Zaraz biorę się za lokalizowanie czujnika świateł STOP. 

DZIĘKI ZA POMOC!
 Odpowiedz
#7
 raffa 
Nie ma za co Wink

Tutaj @sewcio opisuje kwestię zamiennika i montażu:

http://smartklub.pl/t-450-brak-swiatlo-s...5#pid49995

A tu jest dokładnie instrukcja, jak wymienić:

https://www.evilution.co.uk/index.php?me...al&mod=165

Niestety w płatnej części.

W skrócie, dostęp do niego jest spod samochodu, po odpięciu osłon (podobno nie trzeba zdejmować), jest w szczelnej plastikowej obudowie, na przedłużeniu pedału, przy pompie.

Powodzenia.
 Odpowiedz
#8
 Smarkacz 
Długo nie pisałem, ponieważ dopiero tydzień temu usunąłem usterkę. Po wymianie czujnika za 45 zł na Allegro, auto działa jak nowe.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc w zdiagnozowaniu usterki. Beer


Niestety musiałem zamówić lawetę i przewieźć autko półtora kilometra do zaprzyjaźnionego mechanika, gdyż miałem problem z wczołganiem się pod samochód, aby odkręcić podłogę. Gdybym miał własny podjazd (właśnie buduję aluminiowy i składany) to naprawa kosztowałaby mnie 45zł (koszt czujnika, dostawa gratis)

Niestety zapłaciłem za lawetę 150zł + 50zł wózek, gdyż skrzynia zablokowała koła.
Naprawa miała kosztować 100zł, ale musiałem dopłacić 50zł za wnoszenie samochodu na podnośnik z powodu zablokowanych kół. Wink

Całkowity koszt 345zł
 Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Nie działa skrzynia o hamulce Smartkasia 35 2.343 14.11.2019, 21:10
Ostatni post: Smartkasia
  Skrzynia się zawiesza tylko automat... Manual działa normalnie proxa 4 676 04.08.2019, 21:43
Ostatni post: Maciek_M
  6 bieg nie działa. yntek 4 766 13.06.2019, 22:04
Ostatni post: wibi79
Sad 450 - nie działa automat zmiany biegów MARTIN-cars 11 12.328 12.12.2018, 21:33
Ostatni post: LAZY.
  Nie działa licznik, świecą kontrolki, nie działa skrzynia maciek27 4 3.275 06.06.2016, 09:46
Ostatni post: maciek27
  Wskaźnik załączonego biegu - nie działa :( Bocia 0 1.556 26.04.2008, 18:30
Ostatni post: Bocia



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości



Menu