Zaloguj się do forum, aby móc korzystać ze wszystkich jego funkcji!

Smart po 2km i postoju 5min nie pali po kilku minutach odpala i wszystko ok MC01 1999

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryby wyświetlania wątku
Smart po 2km i postoju 5min nie pali po kilku minutach odpala i wszystko ok MC01 1999
#1
Bug 
 JacekDe 
Problem z odpalaniem Smarta MC01 z 1999 roku.

Gdy samochód postoi żadne problemy nie występują, ale gdy odpalę przejadę 2-5km i skocze do sklepu na 5min i wrócę do smarta to nie chce odpalić ale gdy poczeka się 10-15 minut wszystko działa.
Miesiąc temu była wymieniana pompa paliwa z osprzętem za 400zł we Wrocławiu na ul. Nyskiej.
Bak jest cały zalany 98 z Auchan Wrocław.
W czym problem? 
Czy to wina benzyny, a może jakieś zimne luty jak pompę zmieniali na nową czy może jest inna przyczyna?
 Odpowiedz
#2
 obwd-crash 
Kręci rozrusznikiem i nie odpala ?
Jeżeli tak, a masz obrotomierz to spójrz czy przy kręceniu rozrusznikiem drga wskazówka. 
Jeżeli nie to prawdopodobnie czujnik położenia wału korbowego jest do wymiany. "Świruje" gdy się nagrzeje, a przechodzi mu, gdy już trochę ostygnie.
Smart Fortwo 450 cdi 2000 rok, było 41KM jest 59KM
[Obrazek: icon1.png]
Mam go od 10-2011 i przebiegu 150 000 km, obecny przebieg ponad 359 000 km !!!!  Evil or very mad 
 Odpowiedz
#3
 JacekDe 
(16.02.2018, 14:00)obwd-crash napisał(a): Kręci rozrusznikiem i nie odpala ?
Jeżeli tak, a masz obrotomierz to spójrz czy przy kręceniu rozrusznikiem drga wskazówka. 
Jeżeli nie to prawdopodobnie czujnik położenia wału korbowego jest do wymiany. "Świruje" gdy się nagrzeje, a przechodzi mu, gdy już trochę ostygnie.

Czy działa obrotomierz to będę mógł sprawdzić dopiero jak znowu coś takiego się stanie, nakręcę film. Słychać pompkę rozrusznik się kręci ale nie odpala, wczoraj jak jechałem na stację odebrać paczkę to nie odpalił, zauważyłem że odpalił jak temperatura spadła do 40 stopni, ale to mógł być przypadek z tą temperaturą, bo jak wróciłem do domu zgasiłem smarta poczekałem 5 minut, a temperatura było 80 stopni i już odpalił prawidłowo.
3 razy od wymiany pompy i osprzetu nie chciał zapalić zawsze po przejechaniu kilku kilometrów.
 Odpowiedz
#4
 mermen124 
(16.02.2018, 14:00)obwd-crash napisał(a): Kręci rozrusznikiem i nie odpala ?
Jeżeli tak, a masz obrotomierz to spójrz czy przy kręceniu rozrusznikiem drga wskazówka. 
Jeżeli nie to prawdopodobnie czujnik położenia wału korbowego jest do wymiany. "Świruje" gdy się nagrzeje, a przechodzi mu, gdy już trochę ostygnie.

Wiesiu ma rację. Obstawiam czujnik położenia wału. Też przeszedłem ten problem. Wymiana czujnika i problem znikł.
marzenia są po to, żeby je realizowaćRolleyes
 Odpowiedz
#5
 Vip2000 
Miałem to samo czujnik położenia wału jak mi nieodpalał to musiałem na kluczyk zamknąć i otworzyć tak z 3-4 razy i wtedy odpalił.ale po wymianie problem znika.
 Odpowiedz
#6
 JacekDe 
Smart dziś trafił do warsztatu Witoszów Dolny 142C
Mechanik też zasugerował że zapewne winą jest czujnik położenia wału.

Wczoraj było ciekawie jadąc samochodem zgasł silnik zjechałem w boczną uliczkę i znów nie odpalał poczekałem z 20 minut odpalił i pojechałem ale po 2-3 minutach znów zgasł wiec kolejna boczna uliczka. Znowu czekam odpala i świeci się akumulator na dodatkowym wyświetlaczu napięcie akumulatora rośnie więc ładuje poczekałem kilka minut na luzie bez wyłączania silnika włączam światła i zgasł.
Wtedy już była decyzja że tylko warsztat.

Obrotomierz nie reagował gdy próbowałem odpalić więc jak wcześniej pisał obwd-crash potwierdziło się że to czujnik położenia wału.
 Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  450 po zgaszeniu nie odpala bartek1983 14 293 08.08.2018, 23:25
Ostatni post: obwd-crash
  450 - nie odpala,rozrusznik nie kręci, akumulator dobry, bendix miksell 166 86.477 26.07.2018, 22:38
Ostatni post: LAZY.
  Smarcina raz odpala raz nie- kręci rozrusznik ale nie zapala ewelka-brukselka 18 4.229 31.03.2018, 12:58
Ostatni post: ewell
  Kontrolka Swiec Żarowych - długo się pali SMARTUŚ 8 571 30.10.2017, 20:07
Ostatni post: Gapa.
  smart CDI odpala ale szarpie i po chwili gaśnie rickymr 10 909 11.10.2017, 19:36
Ostatni post: Mentos
  0.8 CDI 2001r. Silnik nie odpala, po przekręceniu kluczyka na II nie dzieje się nic only4free 7 940 16.04.2017, 05:57
Ostatni post: Lolek
  Nie zamyka się auto,nie otwiera się klapa,brak klaksonu wallace 2 504 01.04.2017, 18:35
Ostatni post: wallace
  Nie odpala + pozioma kreska na wyświeltaczu 11 6.925 24.02.2017, 23:12
Ostatni post: xsnikux
  Smart 0,8 nie odpala nie kreci. UMC123 6 1.131 21.02.2017, 22:56
Ostatni post: DJ123
  smart nie odpala miga wszystko 11 10.887 20.02.2017, 11:38
Ostatni post: psuwacz



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości



Menu